Over het Leerlingsteunpunt 020
Het Leerlingsteunpunt 020 helpt leerlingen van 8 tot 18 jaar in Amsterdam en Diemen. Heb jij een vraag? Of zoek je steun op weg naar jouw pad naar passend onderwijs? Wij kunnen je informatie en steun bieden in het contact met school. Je kunt bij ons terecht met al je vragen over passend onderwijs.
Wat doen wij?
Het hoofddoel van het Leerlingsteunpunt 020 is om leerlingen laagdrempelig toegang te bieden tot informatie over passend onderwijs. En hen te ondersteunen in hun zoektocht naar hulp op school. Zo willen we een optimale schoolervaring van leerlingen ondersteunen. En bijdragen aan een inclusief onderwijssysteem. Je kunt als leerling contact met ons opnemen. Ook organiseren we (interactieve) bijeenkomsten op scholen en verspreiden we informatiemateriaal via verschillende kanalen en op onze eigen website.
Ook bundelen we geanonimiseerde signalen van leerlingen, om knelpunten en succesvolle voorbeelden van passend onderwijs inzichtelijk te maken. We denken mee over welke mogelijkheden binnen passend onderwijs er zijn. We werken samen met scholen, partnerorganisaties en de Samenwerkingsverbanden primair Onderwijs en voortgezet onderwijs in Amsterdam.
Onze drie pijlers
Informeren
We bieden duidelijke en toegankelijke informatie aan leerlingen over passend onderwijs. Dat doen we op een actieve manier. Zo zorgen we ervoor dat leerlingen weten wat ze kunnen verwachten van hun school en welke ondersteuning voor hen beschikbaar is.
Steunen
Leerlingen kunnen bij ons terecht met vragen over passend onderwijs. We helpen hen bij het vinden van de juiste hulp op school.
Signaleren
Het Leerlingsteunpunt bundelt geanonimiseerde signalen van leerlingen, zodat knelpunten en succesvolle voorbeelden van passend onderwijs zichtbaar worden. Deze inzichten delen we met de samenwerkingsverbanden om trends in de regio te monitoren en veranderen te stimuleren.
Wie zijn wij?
Onze medewerkers zijn onafhankelijke experts en staan klaar om leerlingen te helpen. Zo kan de leerling goed geïnformeerd het gesprek aangaan met school, omgeving en met hun ouders.
We werken samen met leerlingen die ervaring hebben met passend onderwijs. Zij zijn betrokken bij de activiteiten van het steunpunt. Ook gaan we ‘meedenkgroepen’ oprichten. Ervaringskennis is zo een vast onderdeel van het leerlingsteunpunt.
Wil jij je ervaring met ons delen? We maken graag kennis met je!
Maak kennis met…
Remi Caris
“Ik heb zelf veel ervaring met passend onderwijs en eigenlijk niet altijd zulke goede ervaringen. Om aanpassingen moest ik zelf vragen en ik wist eigenlijk helemaal niet waar ik recht op had. Daarom wil ik nu heel graag iets betekenen voor anderen, de leerlingen die naar ons toekomen.
Hulp vragen is best spannend en gebeurt vaak te laat. Om goed om hulp te kunnen vragen, moet je eerst weten dat er hulp beschikbaar is. Door het Leerlingsteunpunt als een toegankelijke plek voor informatie te kennen, krijgen leerlingen beter inzicht in wat ze van school kunnen vragen. Ik hoop dat dit ervoor zorgt dat leerlingen eerder de juiste ondersteuning te krijgen, waardoor situaties uiteindelijk hopelijk ingewikkelde situaties worden voorkomen.”
Helen Calikci
“Na een echtscheiding en meerdere verhuizingen, zowel binnen als buiten Nederland, heb ik op zo’n vier middelbare scholen gezeten. Het heeft me veel moeite gekost om me steeds weer te moeten aanpassen aan de verschillende omgevingen en nieuwe mensen. Het was een uitdaging om mij te blijven concentreren op mijn schoolwerk. In deze periode heb ik heel erg het gevoel gehad dat ik het allemaal in mijn eentje moest doen. Daar komt mijn drive vandaan om er voor de ander te willen zijn. Die wil ik graag inzetten voor het Leerlingsteunpunt 020.
We zijn benieuwd naar ervaringen: dingen die wel en niet lukken bij anderen. Onze kracht is echt het betrekken van een doelgroep en de ervaringsdeskundigen.“
Samenwerkingsverbanden Leerlingsteunpunt 020
Het Leerlingsteunpunt 020 wordt uitgevoerd door Cliëntenbelang Amsterdam in opdracht van de Samenwerkingsverbanden Primair en Voortgezet Onderwijs.